Sezon grillowy zupełnie zaczęty – jak zdrowo przygotować posiłki?

Grillować możemy niemalże wszystko: mięsa, ryby, wędliny, świeże jarzyny, owoce oraz sery. To, co kładziemy na ruszcie, zależy od inwencji kucharza i apetytu ludzi. Znaczące jest natomiast, by przygotowywane posiłki były zdrowe. Nie każdy albowiem może sobie przyzwolić na tłuste mięsa i na maksa wypieczony chleb.

Przenośne grille
Grillowanie to doskonały sposób na to, aby spędzić czas z familią czy też przyjaciółmi. Pierwszorzędnie na ruszcie lądują kiełbasy. Nie każdy człowiek bowiem może sobie przyzwolić na taką przyjemność, chociażby ze względów leczniczych. U starszych ludzi mogą następować kłopoty z cholesterolem bądź serduszkiem, u młodszych dla przykładu z trzustką. Kaloryczne i mocno spieczone dania bez wątpliwości nie polepszą stanu zdrowotnego tychże ludzi. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze może dochodzić do powstawania groźnych dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów wonnych. Związek ten powstaje też w czasie szykowania dań w piekarniku, smażenia na patelni i wędzenia.

Zatwierdzony jest za rakotwórczy, wskutek tego trzeba go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięcho drobiowe jak również ryby. Nie zapomnij ich dosmaczyć świeżymi ziołami, które z uznaniem zamienią sól. Dodaj również sałatki: sałatka z zielonych ogórków tudzież sałatka z fasolki szparagowej będą rewelacyjne i doskonałe. Potrawy z rusztu zdołają być wyśmienite i zdrowe jednocześnie – dla wielu jest to dalej pojęcie oderwane (zobacz: ). W sieci lub gazetach odnajdziemy masę przepisów z tego typu zamysłem – dania z drobiu z sałatką grecką, mięso wołowe z sosem na podstawie jogurtu lub szaszłyki.

Kanapka

Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki

Pierwszorzędne są także grillowane warzywa, jakie ofiarują uczucie sytości, a przyprawione ziołami i obrobione cieplnie na ruszcie uzyskają niesamowity aromat. Unikaj pozyskiwania tacek z skończonym zamarynowanym mięsem na ruszt. Tego rodzaju dania bywają nieświeże i wyjątkowo kaloryczne.

Sporo osób łączy potrawy z grilla jedynie z kiełbaskami bądź karczkiem. Naturalnie, są to towary, które zazwyczaj wstawiamy na ruszt, natomiast nie przynależy zapominać o daniach z drobiu, warzywach – jeżeli tylko nie polejemy ich litrem oleju oraz nie podamy z sosem w oparciu majonezu – są zdrowe i pyszne. Świetnie sprawdzi się naturalnie sałatka z zielonych ogórków tudzież sałatka z fasolki szparagowej (zobacz ten przepis: ).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*