Potrzebne w kuchni, lecz często lekceważone. O odpowiednich rękawicach musimy pamiętać, gdyż są zawsze przydatne

Pracując w kuchni potrzebujemy wielu akcesoriów, jakie pomagają w gotowaniu. Niezbędne są więc właściwe garnki, miarki oraz kuchenne roboty. Czasem jednak zapominamy o sprawach niby mało ważnych i mamy mały kryzys. Tym przedmiotem, o którym zapominamy, który lekceważymy lub nie doceniamy są rękawice kuchenne. Niby nieskomplikowana sprawa, ale jakoś dobieramy niezbyt dobrze, przez co zaczynamy się irytować.

Jak więc dobrać odpowiednie rękawice?

Rękawice

Źródło: flickr.com

Większość z nas posiada rękawice klasyczne z materiału. Jest to typ najbardziej popularny, ale jesteśmy w stanie również kupić takie rękawice z dodatkami. Wielu producentów więc oferuje taki typ z magnesami. Łatwo więc ich nie zgubimy, o ile przywiesimy na lodówce. To tylko dodatek, więc nie możemy się tym kierować, a jak w rzeczywistości zależy nam na takich rękawicach, to korzystnie wybrać te, jakie posiadają najwięcej warstw materiału.

Silikon to ostatnio bardzo popularny w kuchni materiał. Furorę robią nie tylko formy do pieczenia, pędzelki lub trzepaczki, ale też silikonowe chwytaki, łapki oraz rękawice – sklep Garneczki. Grube rękawice silikonowe skutecznie chronią przed oparzeniami. Do kupna w wielu wersjach kolorystycznych i kombinacjach materiałowych. Spotkać można również rękawice zrobione z tkaniny z silikonową częścią chwytającąfur.

Istnieje jednakowoż alternatywa dla rękawic. To łapaki oraz chwytaki. Sprawdzą się bardzo dobrze w sytuacjach, jak musimy złapać gorącą blachę, garnek czy formę do pieczenia – sprawdź sklep Pomocne również będą w łapaniu skrajnie zimnych przedmiotów. Identycznie jak silikonowe rękawice perfekcyjnie chronią przed nieprzyjemnym odmrożeniem dłoni.

To sprawia, że jesteśmy w stanie bez strachu trzymać dłużej ręce w zamrażalce, a jak wiemy czasami ten niezbyt miły obowiązek to konieczność. Silikon odznacza się wielką odpornością na temperatury. Daje radę od minus 40 do 230 stopni celsjusza! Chwytaki i łapaki mają jeszcze jedną zaletę – jesteśmy w stanie je myć w zmywarce. Jak widzimy więc wybór odpowiednich rękawic kuchennych należy przemyśleć, pomyśleć poważnie na czym nam zależy. Bez tego bowiem wybierzemy zły rodzaj i niepotrzebnie wyrzucimy kasę w błoto, kiedy okaże się, że zaraz musimy zakupić kolejne. Zamiast tego korzystnie przeanalizować do czego będą nam one potrzebne w naszych kuchennych pracach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*