Nie posiadasz idei na prezent? Wykonaj tort!

Coraz bliżej do urodzin twojego mężczyzny a ty wciąż nie masz pomysłu na prezent największą radość? To bardzo proste, wystarczy przypomnieć sobie powiedzenie „przez żołądek do serca”. Nie od dziś oczywiste jest, że panowie są zachwyceni kiedy ich drugie połówki zaskoczą ich czymś pysznym. Czekolada kojarzy się z miłosnym uczuciem. Tak więc nie trać czasu i upiecz swemu ukochanemu pyszny tort czekoladowy. Będzie zaskoczony samym pomysłem, a smakowity deser sprawi, że poczuje prawdziwą satysfakcję. Taki pomysł na prezent spodoba się każdemu normalnemu mężczyźnie – prawdą jest, iż własnoręcznie wykonane prezenty mają o wiele większą wartość, niż te nabyte w sklepie.
tort
Autor: Dan Cake
Źródło: Dan Cake
Wykonanie czekoladowego tortu z masą karmelową wymaga przestrzegania pewnej kolejności. Na początek należy zrobić ciasto z czekoladą. 120g mąki pszennej tortowej przesypać przez drobne sitko z 60g prawdziwego kakao i jedną łyżeczką proszku do pieczenia. W kolejnym kroku należy przełożyć do niewielkiego garnka sześć kurzych jaj i niecałą szklankę drobnego cukru, a następnie wszystkie składniki ubić mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Kiedy będzie gotowa, kolejny krok to dodanie przesianych uprzednio składników i masła, a następnie zmieszanie ich. Tak powstałą jednolitą masę trzeba rozdzielić na trzy równe części i rozłożyć na trzy osobne, niewielkie tortownice o średnicy nie większej niż 22cm, lecz każda z nich musi być o jednakowym wymiarze - zobacz na stronie. Trzeba pamiętać aby rozłożoną masę wyrównać. Następnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza i pieczenie przygotowanych ciast przez maksymalnie 25 minut. Po upieczeniu, ciasto należy wyjąć i odczekać, aż ostygnie.


Inne artykuły

Artykuły gospodarstwa domowego

W gospodarstwie domowym na co dzień niezbędnych jest dużo różnorodnych sprzętów. Pomieszczeniem, gdzie tego rodzaju akcesoriów potrzeba najwięcej, jest kuchnia. Tam bowiem gromadzone są przedmioty służące do gotowania posiłków. Przyrządzanie może przebiegać na wiele różnych sposobów, stąd tych akcesoriów jest więcej.


W trakcie pieczenia ciasta, należy wykonać krem karmelowy. 250g masła i 60g cukru pudru mieszamy w mikserze. Następnie stopniowo dolewamy 180ml sosu karmelowego oraz dwie stołowe łyżki wódki, i wszystko miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość odkładamy na bok i przygotowujemy się do wykonania czekoladowego kremu. Najpierw podgrzewamy 500ml gęstej śmietany 36%, a następnie dodajemy do niej 100g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 150ml posiekanej czekolady mlecznej. Mniej więcej po dwóch minutach powinna się rozpuścić, a powstałą masę należy starannie wymieszać. Kiedy ta sztuka nam się uda, odstawiamy powstały krem na dwanaście godzin do lodówki, a do wykończenia tortu czekamy do następnego dnia.

tort
Autor: bjearwicke
Źródło: http://sxc.hu
Nazajutrz mieszamy ze sobą pół szklanki zalanej wrzątkiem kawy rozpuszczalnej oraz jedną czwartą szklanki wody. Na samym dole tortownicy układamy pierwsze z trzech ciast i nasączamy je w zrobionym przez nas płynie. Nakładamy połowę powstałego kremu karmelowego, przykrywamy drugim ciastem i również nasączamy. Tę samą czynność powtarzamy z pozostałym ciastem, które tak samo nasączamy. Tak przygotowane ciasto smarujemy z góry i od boków czekoladowym kremem i przechowujemy w lodówce do momentu wręczenia swemu ukochanemu. Warto jeszcze wspomnieć, że tortownice mogą być zastąpione przez blachy do pieczenia z wysokimi ściankami. Powodzenia!
2014-05-19 12:55:51
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.