Serwisy obiadowe wciąż w modzie

Jeszcze parę lat temu wziętym upominkiem weselnym wręczanym młodemu małżeństwu były serwisy obiadowe. Szyk spleciona z praktycznością to niewątpliwy walor tego podarunku. Niektórym małżeństwom udaje się zachować sprezentowane serwisy obiadowe w prawie nietkniętym stanie przez kilkadziesiąt lat.


fondue
Źródło: www.garneczki.pl
Serwisy kawowe – niezbędne w każdym domu
Wzięcie serwisów obiadowych trochę przybladła. Prawdopodobnie z tej przyczyny, że dużo mniej osób przyrządza potrawy we własnym mieszkaniu. Współcześnie prym wiodą jednakże takie naczynia jak na przykład talerze szklane, garnki do gotowania na parze, czy sokowniki. Wskazane jest zastanowić się jeszcze nad serwisami kawowymi. Wiele osób chętnie pija czarny napój, zaś to niepowtarzalny widok na naszych stołach. Natomiast znawcy kawy zaznaczają, że smak owego napoju zależy dodatkowo od naczynia, w jakim był on przyrządzony. Nie do przecenienia jest także tryb przygotowania. Tu królują ekspresy oraz kafetiery.

Kafetiery – szybka kawa w przednim stylu
Kafetiery to niewielkie urządzenia do zaparzania kawy. Chociaż wykonane są z rozmaitych tworzyw, czasami ogromnie cennych, najczęściej nabywane są te z aluminium. Choć w ojczystych kuchniach rządzi szkło (czego przykładem są wszechobecne talerze szklane) nie stworzono jeszcze kafetery (zobacz szczegóły dotyczące produktu na tej stronie) wykonanej z tego materiału. Kafetiery parzą mniejszą ilość kaw, niż ekspresy. Są jednak niesłychanie praktyczne i mimo poniekąd historycznego stylu, doskonale prezentują się w nowoczesnej kuchni.

Sokowniki i parowary– moda na zdrowie
Odkąd króluje trend zdrowego odżywiania oraz dbania o kondycję atrakcyjne stały się sokowniki i garnki do gotowania na parze. W sokownikach można przyrządzać soki zarówno z owoców, jak i warzyw. Jest możliwe także gotować w nich na parze. Nie działa to jednak w obie strony. Garnki do gotowania na parze (więcej: strona z propozycją) służą wyłącznie do tego, do czego nawiązuje ich nazwa. Można jednak na nich przygotować dokładnie wszystko – od jarzyn poczynając, na rybach kończąc.
Źródło: Garneczki
Autor: k.s.
2012-09-14 09:51:55
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.